Thursday, October 25, 2018

“DULU SAYA KAYA TAPI KEDEKUT DENGAN ADIK BERADIK”


Apabila adik beradik semakin meningkat dewasa, masing-masing akan mengejar impian masing-masing. Mungkin ada yang akan lebih berjaya dari yang lain...Mungkin dengan asbab berkat doa ahli keluarga dan izin Allah s.w.t. jua...
Namun, janganlah sampai kita mengabaikan hubungan adik beradik meskipun sudah berbeza haluan. Kenangkan kembali zaman kanak-kanak kita membesar di bawah bumbung rumah yang sama. Kenangkan jasa semua yang mungkin telah banyak mengorbankan masa, tenaga, wang ringgit dan perasaan demi melihat kita berjaya... 
Sebenarnya bila adik beradik bergaduh telah hilang rahmat Allah dalam keluarga tu..sebab tu penting jaga hubungan dengan adik beradik.
Jenguk-jenguklah kehidupan adik-beradik kita dikampung...cukupkah peralatannya? Bagaimana kelansungan hidupnya? Bukankah mereka semua banyak berjasa dalam hidup kita? Sekiranya ada diantara mereka yang sedang dalam kesusahan....bantulah seikhlasnya....sebaik baik sedekah adalah kepada ahli keluarga yg terdekat..kata Nabi junjungan s.a.w..
Saya pernah berbual dengan seorang jutawan di Bangi.. Nama dia Haris… Baru umur 40 lebih.. Tapi kaya raya.. Rumah besar nak mati.. Suka bantu orang.. Banyak bagi pendapat dan bantu saya.. 
Dia kata: "Khalil.. Saya dulu agak berkira dengan adik beradik...Walaupun saya kaya..tapi bila dah kenal agama sikit2 ni.. Hidup saya berubah banyak.. Saya banyak bantu adik beradik.. Rupa rupanya Allah bagi lagi banyak pada saya bila saya start tak berkira dengan adik beradik saya.. So khalil kalau ada adik beradik susah bantulah mereka.. Tengok lah Allah bagi rezeki kat u melimpah ruah..”
Terus teringat seorang ustaz kata “Salah satu punca hidup kita sempit.. Susah.. Sebab putus hubungan silaturrahim dengan ahli keluarga..tak hormat mereka yang lebih tua” Ya! Allah.... Takutnya..
Sedih melihatkan....Ada adik beradik yg tak bertegur sapa bertahun-tahun.. Sebenarnya kalau kita yang minta maaf dengan adik beradik kita walaupun kita tak salah.. Allah akan tinggikan darjat kita.. Tak hina pun orang yang mengalah dengan meminta maaf..
Ustaz saya kata “Kita cepat maafkan orang kat dunia ni, Allah mudah maafkan kita di akhirat nanti.. “
Ya Allah.. Jadikanlah kami adik beradik yg akan bersama dalam syurga nanti.. Ya Alllah.. Rapatkanlah hubungan kami adik beradik..Rahmatilah kami adik beradik.. Ya Allah ampunilah dosa adik beradik kami...Sekiranya ada yang berbuat salah atau tersalah anggap antara kami...Kau ampunkanlah & rahmahtilah mereka...Semoga mereka dikurniakan kebahgiaan & ketenangan di dunia & akhirat....Amiiinn
Jadikanlah kami semua anak-anak penyejuk hati ayah & ibu...anak-anak yang membahgiakan, yang di rahmati di dunia & akhirat...Temukan kami semua sekeluarga dengan aman di syurgaMu Ya Allah Ya Rahman, Ya Allah yang Maha Pengasih dan Penyayang.....Amiiin
Kredit : Muhamad Rizuan (https://ohgebang.com/kaya-kedekut/)

No comments: