Tuesday, August 14, 2012

Bahasa Melayu~

Tak lama dulu bos ada mintak i handle kempen derma utk mangsa Tsunami Jepun.....sumbangan tak laa banyak sangat.....alahai....setakat pengunjung budak2 sekolah kan...tp semangat Malaysian kan tinggi....budak2 ni derma RM1 setiap sorang and buat origami sbg tanda sokongan kpd mangsa....dapat laa few thousands.....kalau convert Japan Yen berapa sgt kan.....rasa segan plak masa mula2 nk send kat derang derma tu....tp niat yg baik mengatasi segalanya... :-)

Japanese ni sangat tahu nilai persahabatan dan sangat appreciate keihklasan orang kan.....masa persidangan ASPAC di Singapore tempoh hari......kesempatan diambil nk hand over derma tak seberapa tu.....derang terharu sangat dgn semangat ikhlas anak2 kita di Malaysia.....malahan delegasi Malaysia masa tu dapat "standing ovation' oleh semua participant.....huhuhu...segan atas pentas semua tepuk2 and berdiri....:-p

I ada buat simple slide ttg tragedi Tsunami n aktiviti derma tu......masa ni derang panggil kami naik pentas....pastuh semua wakil dari Jepun pon naik pentas....actually derang ramai....ada lagi hujung belah kiri tu.....pastuh delegasi lain berdiri dan tepuk  hormat....segan okehhhhh.... :-p


Then derang semua salam dan tunduk tak habis2 ucap terima  kasih....sambil beri sijil penghargaan....suasana tiba2 jd sayu.....mmg mereka sgt hargai moral support yang delegasi Malaysia tunjukkan.....sebagai rakan sesama ASPAC....dan mahu jadikan teladan untuk anggota lain....gittuew :-)


Sebagai tanda terima kasih.....derang buat kunjungan balas.....tak cukup dgn itu, CEO Miraikan merangkap President ASPAC datang khas ke PSN nk ucap terima kasih....

Nampaknya tahun ni sapa yg tercalon trip ke Tokyo akan di layan dgn sangat baik laa...tehihih...rezeki korang....grab laa sebanyak mungkin ilmu yang derang nk share kat sana yer... :-)

Apa yang plg menarik adalah Dr. Mamori Mohri yang merupakan CEO Miraikan + President ASPAC + 1st Japan Astronaut tu bg satu buku tentang pengalaman dia masa ke angkasa......buku tu bukan dlm bahasa Jepun or English ok.....it's in BM!! Menurutnya, Mitsubishi sponsor untuk translate khas ke Bahasa Melayu.....

I dok terpikir sejenak...yg drang negara maju dan dihormati di dunia tu nk translate buku  derang ke Bahasa Melayu buat apa ek? Kenapa derang tak bermegah2 nk biarkan ke buku tu dalam bahasa Jepun dan biarlah kita yang translate ye? Pastuh i terpikir ttg sentimen kat negara kita yang beria2 nk bdk blajar sains dalam BM instead of English sb nk martabatkan Bahasa Melayu katanya......habis tu? Jepun ni tak martabatkan bahasa derang ke? Kita lg hebat dari Jepun ke yang derang nk buat translation bahasa kita?

Hihihih.......derang yg dah maju tuh pon takde laa kemaruk politikkan isu bahasa derang.....relaks je....bukannya derang tak terror.....tp hormat je bahasa lain.....maybe ada yg derang nk blajar kan....cthnya bahasa Melayu kita ni.....takde pon patriotik derang hilang sb guna bahasa lain.... :-p

Agaknya dalam banyak2 negara maju.....siapa yg paling ikhlas nk ajar kita jd maju? Wajar tak kalau kita *kawan2 ngn derang neh lebih sikit dari negara lain.....so persahabatan yang ikhlas tu boleh membuahkan sesuatu yang hebat untuk negara....yer laa....bak kata org....nk initiate relationship mmg mudah....nak maintain tuh yg payah.....huhuh.....ziey...cukup-cukuplah......nk raya nih......hal negara pun nak pikir ke? Tehihiih...ok2..... :-D

Cute kan buku nih.......oryginal in Japan....but Mitsubhisi translate to BM  :-)
Dr. Mamori Mohri.....very humble....dah 64 years old....but steady jer.....dah dua kali naik turun ISS  utk JAXA & NASA mission...


Monday, August 13, 2012

Hijab & Free Hair~

I mmg well known sbg free hair yang tegar.....segala macam coloring i dah try....dr blonde sampai laa burgundy....I bukanlah nk up diri sendirik....tp wp imej kurang muslimah.... i adalah tergolong dlm kalangan students yg ulat buku, series belajar, giler buat assigment tebal2 and rajin g library.....tp bukanlah mudah sgt bila kita free hair ni...majoriti org ingat perempuan free hair jahat, suker party, giler clubbing and pemalas......disebabkn itulah makanya mereka yg free hair selalunya mendapat layanan yang diskriminasi dikalangan sesetengah org pada ketika itu.....malahan ada juga pihak2 yang ingat kita ini *easy going dan mudah diajak berbuat tidak baik.....padahal tak semua begitu....wp i tak nafikan banyak kes scandal antara students & lecturer berlaku di university utk dpt grade yg baik but definitely NOT me....

Masa bekerja pun sama.....bila kita free hair.....ada sesetengah org pandang sinis kat kita.....macamlah kita ni jahat sangat....banyak juga org yang bertudung kerana nak mudah diterima.....sb imej nampak baik sahaja.....dan orang akan treat u well...but orang sebegini selalu mengelak bila dapat tanggungjawab.....paling pandai nk mengelat, cakap lembut je tp boleh tahan bab menghasut orang....huhuhu.... :-p tp tak semua org begitu....selalunya yg bertudung InsyaAllah baik2 belaka :-)

Pengalaman i pergi interview aritu.....sb i free hair.....sorang panel tuh mmg jelas nampak sgt bias kat i...huhuhu.....mungkin sb padanya yg free hair nih mesti otak kosong.....kalau yang bertudung lebih jujur dan berilmu barangkali.... :-)

Bila kita dah biasa dilihat dgn imej free hair yg tegar.....dan tiba2 Allah tiupkan rahmat di hati untuk berhijab......mcam2 pengalaman i lalui.....banyak yang memberikan sokongan, dorongan dan tunjuk ajar.....tp tak kurang juga yg sinis dan seolah2 tidak boleh terima kita seadanya.....



I masih lagi belajar dan mungkin dalam berhijab ni masih tidak sempurna......berikan i peluang untuk membiasakan diri......untuk kwn2 yang mungkin rasa tidak selesa dengan keadaan baru i ni....i mintak maaf kalau i hanya merosakkan party kalian dgn imej i sekarang.....cuma i harap kita akan terus ikhlas berkawan dan menjaga silaturrrahim yang ada...InsyaAllah...

Alhamdulillah suami menyokong sepenuhnya....di pejabat juga suasana menjadi lebih positif dan segalanya nampak mudah....Alhamduillah....

Jika ditanya oleh orang kenapa i bertudung? Rasanya susah i nk jawab soalan tu......sb rasa yang datang itu tiba2 dan i berdoa kepada Allah setiap hari supaya janganlah rasa ini di ambil semula.....biarkan ianya semakin subur di hati..... :-)

Terkdg kalau pun perlu.... i jwb ikut keadaan org  yg bertanya tu....kalau dia nampak negatif.....jpwn i pun lebih kurang sudah laaa......sb i tahu.....kalau kita mati pun nnt.....bukan derang yg boleh tolong kita....nasib baiklah kalau sudi sedekahkan Al-Fatihah.... :-) tapi kalau orang yang bertanya tu ikhlas dan nampak positif.....barulah kita kongsi dan belajar sama2....

Baru2 ni i terjumpa kawan lama....dia agen insurans yg sgt berjaya....baik hati....golongan *adik2 wp badan sgt jantan.......(semoga Allah bukakan hatinya utk kembali kpd fitrah sebenar kejadiannya...Aminnn) ~ disebabkan dia berjiwa "wanita"....makanya banyak laa clients punya rahsia dia kena simpan....tempat luahkan perasaan laa katakan.....then, i pulak jd tempat luahan dia... :-)

Katanya dia dah tak tahu apa nk ckp dgn kwn2 perempuannya yg masih isteri org tapi suker2 nk flirt carik pasangan lain kt luar.....kebanyakannya bekerjaya besar atau suri rumah yang standard "lady of leasure".....bermula dgn suker2.....atau nk test market.....then terjebak dgn hubungan yg lebih serius.....(atas katil laa senang cakap)....sbg agen insurans keluarga.....dia rasa bersalah pada suami2 derang....apa lg kalau tgk muka anak2 derang.....ahahahha! Mmg wanita sgt kau dekkk.....

Apa nk buat yer? Benda mcm ni berlaku dimana2.....pada wanita yg free hair & juga yg bertudung litup.....di pejabat pun ada.....apatah lagi housewife yg selalu di tinggalkan suami atas urusan kerja....

Apa yang mereka mahukan yer? Perhatian? Glamer? Rasa bangga sb nampaknya masih ada market lgi? Nak buktikan apa yer? Kdg2 sakit mata dan telinga dengar gelak2 manja dan perangai gedik2 sesetengah manusia.....yg terang2 mahukan perhatian lelaki......tak perlu kan? Gediklah dgn suami kat rumah.....mengada2 laa dgn suami......cariklah perhatian suami.....jgn laa dgn lelaki lain.....bugdet HOT ke? Kdg2 i tgk yg buat perangai mcm ni....rupa biasa2 jee......(tp sempurna laa kejadian Allah)....apa yg cuba nk dibuktikan ntah....tak tahulah.....kalau mmg sudah tidak serasi.....berpisah sahajalah...dari terus-terusan berlaku sumbang....tp mungkin sb isu anak-anak ~ 

Ada juga yang bijak menipu suami sb nk jumpa lelaki lain...Bijak sangat kah kita ni? Ajarkan  anak menipu lagi untuk cover kegiatan kita......dan rasa cool buat begitu....mula2 mmg kita rasa benda ni suker2 dan takde apa2.....lama2 nnt?  Ada yg kecewa sb suami tak beri nafkah keluarga....so carik org lain yg boleh di kongsikan masalah......tp tak settle juga hutang2 tu.....takde laa jantan baru tuh nk bagi duwet Juta2 pown.....ada yg sengaja nk test2 power tgk laku lg ke  tak......lepas tu bo laa bangga ngn kwn2....."bijak makan + bijak simpan".....tetap berlakon depan suami mcm baik sb tahu yg suami diperlukan untuk tanggung hidup mewah mereka....sb tak bekerja kan.....sapa nk tanggung nnt?

Entahlah......kita tak boleh ubah orang....kita cuma boleh ubah diri kita sahaja.....kita doakan je laa derang dapat Hidayah......semoga tidak berterusan.....tak bo nk judge derang sb Allah lebih Mengetahui kenapa mereka begitu.....bak kata kawan i tu....bila dah mula nak 'makan luar'.....maknanya ada yg tak kena dalam rumahtangga tu laaa....sb makanan kt luar lbh sedap dr makanan dalam rumah.....

Wallahuaklam....

p/s: kisah ini tiada kena mengena dgn sesiapa.....mohon maaf kalau ada yg terasa....anda lebih bijak untuk menilai sendiri ~

Dugaan~

Ustaz n ustazah di sekolah dulu selalu pesan.....bila kita jd ketua....mesti adil dan saksama....ambil tanggungjawab dan jgn sekali2 mengambil kesempatan......

Selama kita bekerja....kdg2 kita diduga dgn mcm2 karenah...tp tak pernah lg i berjumpa dgn mereka yg terang-terangan menyalahkan org lain utk lepaskan dirinya....apatah lg jika org yg dipersalahkan itu dikenakan habis habisan di masa mereka tiada....tiada peluang utk menjelaskan tuduhan..bukankah lebih profesional jika perbincangan sebegitu dibuat secara lebih private? Dari ramai2 mengutuk bersama staf lain? Plg sedih....tuduhan tersebut tidak berasas lsg...wp bukanlah i yg terkena....tp rasa sedih dgn keadaan begini...

Allahuakbar.....tidak takut matikah mereka?  Allah.....ampunkan mereka dan tunjukkan mereka nikmatnya hidup dgn kelembutan hati yg bersih.....lindungi aku dr menjadi mangsa mereka dan mudahkan urusanku di dunia ini....teguhkan hatiku agar mudah perjalananku di akhirat nnt...

p/s: kita tak boleh mengubah orang....kita cuma boleh ubah diri kita sendiri....

Published with Blogger-droid v2.0.4

Sunday, August 12, 2012

Kawalan harga??

Tahun ni Hubby busy.......nk capai target katanya.....i biasalah kan.....dgn kuliah bagai.....weekend adalah sgt precious & anak2 selalu nk bergumpal2 ngn mama papanya sajork......besh dok umah menyebabkan i ngn hubby asyik main *ooosommmm...bila pikir nk redah sesak manusia g shopping raya......rasa lg lemah nk kuar umah......kain utk baju melayu tiga beranak yg beli arituh pun Mr. Hubby asyik lupa nk hantar tailor.....mmg tailor tuh siapkan utk raya Haji je laa yer bang..... :-P

Laki i kan apa pun boleyyy.....buatnya dia tak kisah memanjang.....dgn kain pelikat pun dia selamba je nnt g semayang raya......mengenangkan tak sanggup nk tgk dia buat gaya Pak Joko di pagi raya......weekend lepas i gigihkan jugak laaa usung semua g One Utama....barang2 makanan nampak ok... reasonable price....tp  harga pakaian dgn kualiti yg diberikan mmg out!! Dulu Jaya Jusco kan...skunk dah jd Aeon....mmg brg2 stok made in China yg kualiti sedeyyy...tp harga nk komersial.....tak ke mengarut baju budak2 umur 2-3 tahun sehelai harga RM139.....pastuh bubuh diskaun.....buduh!! Tgk pon dah tau cap Polo ayam.....kualiti Siam lg bagus.....

Takpe....sbar lagi.....tgk kasut plak.....macam ke harammmmm......selipar Ben10 yg sama macam kat pasar malam.....jual RM15.90 - RM29.90...padahal kat pasar malam boleh dapat less than RM8-9....jahat laa derang.....mentang2 kerajaan bg bonus......kuat kuasa harga makanan....harga pakaian plak macam tak logik.....karut2... ;-(

Ingat nk carik pyjamas budak2 ke....baju basahan ke......yg longgok2 tuh pon sehelai RM39.90....kalau dgn suar sekali...ntah laa berapa jadiknya....pasar malam kualiti sama boleh dapat RM10.00-RM15.00.....apa....Aeon ingat derang dalam shopping complex.....bo nk berangan laaa....bo blahhh! Malam Sabtu tuh tak beli apa sudahnya....dulu masa Jaya Jusco....Jepun punya....kualiti jaga....harga pun berpatutan....laa nih ntah mana mari..........

Takpe yer kengkawan...sbg pengguna kita ada kuasa untuk memilih... ;-)

Lepas berbuka....otw nk g carpark....nampak Osh Kosh sale.....try aaa masuk.....40%-70%......anak aku punya kasut 5 tahun pon elok lagi....dah turun kat sepupu dia dah......kualiti terbukti laa....kalau tak sale....jeling je laa....tp kali ni...harganya mcm beli satu dapat dua kan....rembat aa sikit....rasanya skunk da banyak butik2 separate cam ni.....kalau sale lagi berbaloi.....ingat nk beli yg longgok2 kat Aeon.....tak logik plak reganya....lagi satu....shopping laa raya masa Christmas or Chinese NY....lg byk pilihan n harga lebih berpatutan.....kenapa ea? Ntah laaa.....tak kosa nk pikir.... :-p

Esoknya Mr. Hubby suggest g KLCC je.....Isetan kan kdg2 jualannya tak masuk akal...kakkakakka! Mmg betul......Polo utk adult pun.....kain lembut 100% cotton bo dapat 70%....tinggal RM27.60...kannnn.....tgk2....tak masuk akal kan......baru betul!!!! :-D  Levis ori kat Isetan RM200+....kat OU sama tp bubuh RM400+....bongok tak? Raya tahun ni pak mertua ngn abah aku pakai kemeja Dockers....50% discount.....kikikiki......adik aku pon sampai juling tgk Kasut Converse kt butik di KLCC....lg berbaloi n sah2 kualiti di jaga.....last sekali plg besh.....ada voucer yer.....setiap RM100 dapat RM5-10....dapat laaa baju free sehelai dua lagi.....kat bahagian clearance stok....tingkat 2....ada baju jual longgok2 yang sangat gojessss!!! Primavera pon sale nk pitam.....kasut yg RM129.90 tinggal RM36.90!!! Harga pitam laa.....cuma tak tahu laa stok ada lg tak...sb kitaorang gigih kol 11.00 am da sampai KLCC....mampu? :-D

Senang kata....semua benda ada laaa!! I loiiikeeee!!! Yang masih konpius dan tak puas atiey adalah anakku nan ituew ~
Lil Siddiq: Mama.....kata nk tgk iSETAN....masa syaitannya? Abang tak nampak ponnn? (dgn muka innocent penuh curiosity)
Mama: Ohhhhh!!! Syaitan kena rantai nak....
 (sambil mata juling ke atas ~ :-p)


Ntah laaa anak haku neh....org ajak g shopping suker....nih tak.....dapat sejam mula laa merempan  nk ajak balik......derang mmg  lagih suker dok umah......cam haku laaa......ahahhahah! ;-p
Sangat *behave sb Abg Hafiz *Awanano ada kt meja sebelah...kikikiki ~ kagum laaa tu :-D
Ahaaa......Hafiz *humble je.....booking 2 meja ngn family dia dr Sarawak.....suka laa dia....lansung tak sombong......padahal dah millionaires kan....sejuk hati mak bapaknya... :-) 
Published with Blogger-droid v2.0.4

Thursday, August 9, 2012

Tiba-tiba rasa itu datang~


Bila jiwa kita rasa mahukan sesuatu.....fikiran tercari2 sesuatu.....mulalah jari2 nk tgk you tube......lagu2 yg selalunya best rasa tak best plak...tgk kwn2 sekuliah ada cakap ttg Pr. Dr. Muhaya....sambil2 lap kabinet kat ruang tamu sorang2......i start browse dia.....rasa tenang bila dgr lagu2 zikir....Eh! Kenapa laa aku ni? Selalu tak minat benda2 macam ni.....lain laa lagu J.LO ke kan.....favourite!!

Tp layan juga klip video Pr. Dr. Muhaya (Lembut dalam Kehidupan)...setiap kata-katanya mcm meresap dlm jiwa......then....jumpa klip Ustaz Don....i tak pernah nak dengar dia....selalu hubby tgk kt TV i tak minat nk amik tau.....Hubby pernah tgk ceramah dia kt Masjid S.Alam.....tp i tak minat pun nk ikut.......but that time.....his klip video titled : Bapa Buang Anak....macam sesuatu....

Hidup ni satu persinggahan kan.....kita lalui mcm2 kepahitan......kita merasai keseronokan, kegembiraan dan kehilangan.....apatah lagi kalau kehilangan ahli keluarga.......apa yang berlaku kdg2 buat jiwa kita jd kosong.....kita selalu tak faham kenapa mereka buat begitu......lalu kita mula mencari jawapan.......semoga ditemukan....Aminnn...

Hari ini rasa tenang.......kebetulan Hubby ada appointment area2 office....Alhamdullilah.....dapatlah dia hantar i ke pejabar ari ni.....byk yg dapat dibualkan.... :-) kat umah anak2 berebut nk perhatian......msg2 becok mulut mcm murai nak cerita kisah masing2.....kdg2 kita nk bercakap ngn hubby pun tak dapat....sb derang nk kita dengar cerita derang...... :-D

Homework Abang banyak malam tadi......Alhamdullilah dia dah mula tanggungjawab......tahu dia ada homework....nak buat sendiri dan mintak mama tunjukkan.....sebelum ni ......kalau  bibik or mama tak tanya or check beg dia.....mmg dia selamba aja......semoga jadi anak yang baik, bijak, membahagikan, menjadi penyejuk di mata dan penawar resah di hatiku........Aminn....

Pagi ni pun cantik sangat kan.......Alhamdullilah kerja2 yang patut diselesaikan dah settle.....rasa tenang jiwa.... :-) minggu depan boss balik dr holiday di Europe.....bo laa bg report kat dia dengan gembira....harap2 dia happy semua berjalan lancar......

Oh! Ya.....student praktikal yang 2 orang tuh  belum hantar lg hasil kerja derang....arituh derang stuck sb tak nampak camaner nk blend in the ideas into the exhibition lay out.....i sajer taknk tunjuk bulat2....biar derang blaja nk solve problems tu ngn designer.....hari ni nak tgk apa out put...then, baru i tunjuk template yang ada....jg suap sgt kan....nnt derang tak kreatif... :-)

Balik kerja nnt hubby da ajak nk g shopping brg2 raya cikit utk anak2.....buka kat luar laa malam ni... :-) then gi GMI amik Cik Ayiep....InsyaAllah....

Subhanallah ~

Monday, August 6, 2012

Traditional Semprit Dahlia

Last weekend layan wat cookies raya ngn anak-anak.... :-)


Bahan-bahan:

200 gm marjerin/ butter

1 cawan tepung gandum

1 cawan tepung kastard
1 cawan tepung jagung
1/2 (setengah) cawan gula
1 biji Kuning Telur
1 sudu esen vanila
Hirisan buah Ceri secukupnya

Cara-cara:

Pukul marjerin/ butter dengan gula hingga kembang.
Kemudian masukkan kuning telur diikuti dengan esen vanila.
Apabila semuanya dah sebati masukkan tepung gandum, tepung jagung & tepung Kastard sedikit demi sedikit.
Bentukkan dengan acuan semperit dan hiaskan ceri merah di atasnya.
Bakar selama 15-20 minit pada suhu 150C


'Dia' lebih Mengetahui...



Pagi tadi suasana tenang.....berkat *Nuzul Quran barangkali....driving pun lancar...sb org len coti....i keje K.L...tak coti....cam biasa layan radio....rata2 radio Melayu beriya2 nak discuss ttg DLCW punya match mlm td....ntah laa kenapa nasib i agaknya....time bukak channel tu....sedap je satu caller tuh hentam sungguh2 DLCW.... "kenapa tak bo pertahankan kemenangan set pertama?!! katanya".....hadoyyy....terus daku tutup radio.....bukak CD lagu lg baik....posa2 pon nk mengutuk orang....haper2 ntah....

Mlm td kan ke komentar mat Salleh tu siap cakap....LCW apologies to Malaysian for silver...."there's nothing to apologize....LCW already given a tough win to LD".......i remember tgk match suku akhir DLCW lwn Denmark...... (kalau tak silap laaa.....rasanya ;-P) penyokong Mat Salleh nih  lansung tak tinggalkan tempat duduk wp pemain derang kalah rubber set ngn DLCW.....malahan mereka ttp support semangat juang pemain derang.......padahal final pun derang tak jejak.....

Yang kita neh sungguh2 hentam orang bulan2 posa ni kenapa? Kita lupa yg DLCW tu nampak ikhlasnya berjuang utk negara......kita mungkin kalah pada China....tp kita dah tunjukkan pada dunia yang Malaysia wp berbilang bangsa....kita adalah 'satu' untuk negara.....(dlm hal badminton ni laaa...) yang kita nk hentam2 dia bersungguh tu kenapa?

Kita juga mungkin lupa yg Allah masih izinkan kita menang......menang  tempat kedua....menang juga kannnn.....suka tgk betapa satu hatinya DLCW, Rashid Sidek & Jurulatih sorang tu.....harmoni sgt kan kita.....kalaulah kita bo carik formula yg buat kita semua aim mission yg sama....alangkah harmoninya hidup kita di negara yang indah ini....chewwahhhh!

Kdg2 kat opis neh....wp sama bangsa...sama agama.....kdg2 besar juga cabarannya......byk syak wasangka.....daku ikhlas masukkan perancangan latihan ke luar negara ke kementerian kerana pada waktu itu makluman yang diperlukan mesti di jawab dgn segera......lagipun ianya hanya perancangan...........(setelah merujuk dan berbincang dgn KPP) yang daku pastikan melibatkan semua orang.....bukan kepentingan peribadi.......tapi lain pula interpritasinya  oleh sebilangan mereka......malahan dipersoalkan kenapa email itu ditujukan pada saya....bukan kepada mereka sahaja..... :-) barangkali mereka risau peluang2 emas itu tidak sampai ke tangan mereka.....malahan diwujudkan red tape & non-applicable procedures within the office...for some unreasonable reason....i guess.... :-)

Usahlah khuatir.....hingga ke saat ini.....saya masih lagi *yang menurut perintah......saya akur perancangan diubah dan perlu ke negara jiran sahaja.....Alhadullillah....kata suami....jgn berlumba untuk keseronokan dunia.....kalau mama berniat untuk belajar....maka Allah akan hantarkan mama ke tempat yg mama akan belajar......dan berikan tempat berseronok kpd orang lain sahaja......maniskan hidup ini......Allah hanya beri apa yang kita perlu......bukan apa yg kita mahu....

Samalah mcm DLCW....kita mahukan dia menang gold.....tp Allah berikan dia menang silver.....kerana itu rahsia Allah......pasti ada hikmahnya..... :-)

ESPN commentator had this to say of him: "Lee Chong Wei is such a great guy, but Lin Dan is a bit arrogant. Skills win you medals, but attitude wins hearts"