Thursday, January 28, 2010

Antara Ibu & Dia.............

Sebuah renungan buat yang MENGERTI :


Bila seronok, aku cari Dia.....

Bila sedih, aku cari....Ibuku.....

Bila berjaya, aku ceritakan pada Dia.....

Bila gagal, aku dambakan pada Ibuku.....

Bila bahagia, aku peluk erat Dia.......

Bila berduka, aku peluk erat Ibuku...

Bila nak bercuti, aku mesti bawa Dia.......

Bila ada ruang nanti mungkin boleh bawa Ibu......

Bila bertunang aku siapkan semua yang cantik mengikut kehendak pasanganku........

Untuk ibu apa yang termampu.....kenapa ibu mahu lagi?

Bila sambut valentine.. Aku bagi hadiah istimewa pada Dia.....

Bila sambut hari ibu...aku cuma dapat ucapkan "Selamat Hari Ibu"

Selalu.........aku ingat Dia...

Selalu... Ibu tidak lupa padaku

Bila-bila... aku akan telefon Dia.......

Entah bila... aku nak telefon ibuku.......

Selalu...aku belikan hadiah untuk Dia.....

Hadiah untuk Ibu......dulukan kan telah aku berikan.....

 
"Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja...

Bolehkah kau kirim wang untuk IBU?

Ibu bukan nak banyak... lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah"........

Jawab kita : " Ibu perlu duit untuk apa yer? Aku lebih perlu ketika ini.....mahu buat belanja untuk hantaran, mahu sara isteriku.....mahu bayar duit rumah dan kereta.......bukankah dulu aku telah berikan wang pada ibu....tidak pernah cukupkah?"

 
Berderai air mata IBU mendengarnya.........

Bila kita sudah berkereta........ibu kagum......

Minta tumpang dihantar ke rumah saudara mara.....melawat cucu....

Tapi kita pula tiada cukup masa......lagipun semua itu perlu belanja......apakah ibu tidak mengerti?

Lalu ibu pun hulurkan duit minyak dan belanja tol kereta kita..........penatlah kita seluruh badan melayan karenah ibu........pasangan kita pun ada urusan minta dihantar.....tak fahamkah ibu?
Argh!!!!! Ibu..............kami sibuk dan tiada masa.............

Mengalir lagi air mata kita mendengarnya...............kasihan ibu..........menumpang kereta anaknya pun umpama naik teksi berbayar sahaja.........tapi demi anak tercinta.........ibu tetap diam tanpa bicara........

Tapi kalau Ibu sudah tiada..........

IBUUUUUUUU!!!......RINDU IBU.... RINDU SANGAT....

Berapa ramai yang sanggup menyuapkan ibunya....

Berapa ramai yang sanggup mencuci muntah ibunya.....

Berapa ramai yang sanggup mengantikan lampin ibunya.....

Berapa ramai yang sanggup...... membersihkan najis ibunya.......
Dan akhir sekali berapa ramai yang dapat sembahyang JENAZAH ibunya......




Mak...because of u.....i'm here......thx for all ur advice n 'bebel'.....it's turn me to be where i am now.....
U are the BEST mother in the whole UNIVERSE......love u!!! Muah...muah! Windu Mak......nak balik kampung........huhuuuhuh.....

Wednesday, January 27, 2010

Pack life..........

Selalu mmg dah sedia busy life i kan......bt lately lbh  busy.......sbb ade outstation......makanyer....berteraburlah baju2 yg dah kering tak berlipat.......huhuhuhu......sib  laaa......hujung2 hantar dobi je for iron.......

Baby nampaknyer makin shat....gigi dah tumbuh sebatang..hehehhhe..kiut sgt......tapi mama tak dapat nk tangkap pics baby byk2...sbb hp mama dah start kong lately....mintak ganti baru laa tuh.....camera plaks ntah kemana...malas nk carik...huhuhu.......last week hantar bby g cucuk....sbb baru notice yg bby dah miss sebulan tak g klinik.....punyer laa busy mamanyer kan.......tup2 g carik kad klinik dak hilang plak.......redah je laa.....yg mama ingat....lepas bby lahir, baru 2 kali kena injek....huhuhu...gila tunggang langgang jadual imunisasi anak haku! Sib baik nurse tuuh tak bising2.....cool jeks.....mood baik hari tuh....selamat................kalau tak....free2 jeks dapat maki hamun......

Kerja kat opis tak penahnyer nk habis kan........sejak dah melewati usia 30an nih.....rasenya i dah makin calm cikit..........masalah mmg hari2 ade.....so wht? Try my best to solve laa kan.....selebihnya....esok masih ade..............tehehehhhe........

Petang neh ade course kt Open Univer.......yesss!!! Bole laa merapu cikit.....hehhehe.....asyik mengadap pc jek......naik juling uols!

Kes cousin i tuh.....lantak dia laaa....dia yg nak kawen kan......dalam byk2 jalan....cara tuh yg dipilihnya......terpulanglah........setiap perkara ade 'cause n effect'.........then.....for sure what u did is what u will get in return......bak kata Sheila Majid........................."Lihatlah sekitar alam........dunia luas terbentang....langit tinggi kebiruan....pohon2 kehijauan.....betapa berharga, kehidupan ini.......kepada mereka yang tahu menghargai.............mengapa terdorong dengan perasaan.....kalau ikutkan hati diri menjadi korban........"


That's my days lately......tak brp byk mase nk hanging out or lepaks2.........mase hujung minggu banyak untuk anak2, hubby n in d house.......bkemas (tapi tak habih2 gaks....hiks!)...Mula terasa rindunya kat Mak, Abah, Along n adik2 kt kampung...........Haikal will get back on Mac......tak sabar nk plan family trip ngn dia.....

Ish....lama tak jumpa  kengkawan...........sorry laa gengs..........senang2 korang jemput laaa datang umah.......jom! leh makan jemput2...tehehehhehhe.........




Tuesday, January 19, 2010

X worry....b happy.......

Not everything in this life we can get.......not everything that we plan can happen as we wish......but life goes on....days come by.....without we realize.....we approach almost all dateline.....we work hard to achieve what we suppose to have....but sometimes Allah knows better....

Siulan kedamaian.....menanti kepulangan...........zaman berzaman.......tinggal harapan....semurni kasih....kita tinggalkan berlagu......(XPDC...Titian Perjalanan).......

X worry, b happy..............

Let it out ......

Rase mcm benda berketul jeks dalam kepala hotak ngn perasaan sanubari neh...tapi tak terluah2.....tak tau aaa camner nk bg muntah semua...huhuu.....tulih banyak2 kang....terover plaks....nk tulih kt diari.....ntah mana gaknyer diari aku dah campak...sejak Diddy dah besar nih...tak bo sepah2 tunjuk barang...kang tetiba di bawaknya ke ribaan papa... : 'Papa, nih buku apa.....story2 yer pa.....baca pa....nak dengar'.....tak ke pitam aku kat situew!!! Kuang...kuang.....

Pasal kijer.....biasak la kan..........macam2 hal.....tapi kdg2 buat deks je la.....tp kdg2 tak bo gaks...mcm nk meletups jek hotak nih...sampai hari nih buat appoinment nk jumpa consultant project kat bawah tuh...ingat nak kasi hantam sbb buat drawing tak ikut requirement....sekali boleh aku blurr jeks bila derang tanya.....: 'Puan....apa masalah bahagian nih yg puan nak bangkitkan?' .....aku pun aaaaa.........refer kat drawing tuh balik n mintak derang expalin jeks.....last2 tak bgtau pun apa solution yg derang patut buat......ahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhgh!!!! Gaknyer aku kena g saloon kot....urut2 rambut.......sbb pg td rambut aku mcm keras cikit je......lama tak wat treatment gaknyer........

Big Boss macam biasa aaaa..........dulu2 pun dah citer kan.....patern dia........jenis 'cut n paste'......tp camner dia bo jd bos? hahhahaha........

Anak2 makin membesar....Al-hamdulillah.....semakin sihat...serasi nampaknyer dgn bby sitter br neh.....maid dah takde....tp hubby byk membantu....ok lagi aaa.....tp mmg kdg2 flat........it might be a busy life...but it's our life..........we live in it....we happy n  always together.........

Tp 2 hari neh mmg i kong habis......myb sbb period kot......then citer2 nk kemas satu umah pun terbengkalai...sbb tiba2 rasa nk pitam......hubby kijer plak.....sib baik hantar anak2 kt bby sitter.....at last....i terbanting..........huhuhuh........banyak call dr boss.....sibuk tanya sok msk opis tak......byk laa tuh dia kena submit kt pengarah.....huhuu....relax aaaa.....kalau otak dah jam...badan dah tak daya......mana bo function lg kan........

Whatever la!!!!! Cuti haku banyak lg apa.......ade 35 hari lagi.....sibuk je......esok laaa gua pkir......hari nih nk masak tomyam aaaa...........

Sepupu gua nk kawen....diam2 dia bertunang..............mak n abah dia pun tak terkata apa....power gaks kan penangan pompuan tuh? Katanyer lecturer....tp tak tau amik hati mak n abah pun......tak bo tahan tunggu.....derang buat majlis tunang wihout parents sepupu i........camno gaknyer yer? But my sepupu tuh lelaki laaaa.......so, takpayah mintak izin wali laaa kan..... Pening gaks laaa nk pkirkan.....gaknyer kalu drang jd kawin.............perlu ke i pergi?

Hmmmmmmmmmmm....macam2 hal dalam hidup nih kan.........sementara kita muda....kejarlah impian dan cita2 dengan sekujur kudrat dan akal yang cergas........sementara anak2 msh ade brsama kita......luangkan mase bersama sebaik-baiknyer........sementara kita masih di dunia.......jadilah insan yang berguna........


Thursday, January 7, 2010

His 1st Day on Real Bike............


His 1st day on a real bike was so exciting.....sblm neh lil Diddy asyik tolak beskal bdk 1-2 thn tuh jer.....then bila Afiss (anak neighbour dpn umah) kuar dgn mini buggy, mini motobike n real beskal.....serta merta Diddy akan lari ke umah bdk tuh and said.....'wuuuuyoooooooooooo!!!'......Afiss dah laa lngkap ngn segala peralatan safety tuh kan.....ala2 bike racer tuh...lagi laaa dia kagum tahap gaban.....

Balik kijer petang tuh...papa sampai awal..terus amik dia.......bila nampak beskal baru ngn kelengkapan safety siri Ben10.....terus mabuk tak tentu hala anak aku.......abih semua barang dalam beg dia dicampaknyer.......gaknyer kalau tetiba laki i balik kijer bg intan belian dan duit berikat2 penuh satu beg camner plak reaksi i? Adakah aksi melopong dan tetiba mabuk huyung hayang? Tehehehhehhe.......bo blah! Verangan...........




Adjusment pertama.....muncung2 mulut sbb nk dapt feel bike racer kan......


Bersedia untuk bertindak.....setelah kelengkapan Ben 10 berada pada posisi yang diarahkan.....uhuhuh.....Ultramen 3 sedang memerhati dari tepi........





Tuh Dia........pandangan jauh ke langit....huhuu....setelah diumumkan sebagai peserta paling awal terkeluar...hahhahaha...org len naik beskal duduk kat sit tuh...kayuh...diddy sorong jerks.......tak sampi lg kaki dia yg belum panjang tuh nk kayuh......huhuhuh...
Petang tuh bawak g taman kt depan tuh.....bo nampak aaa hidung tuh kembang lebih.....da laa ramai bebudak..pe lagi...semua datang kerumun...'Wooooouahhhhh!!! Ben10'......Diddy pu dgn bangganyer tolak beskal laju2....sbb tak tau kayuh lg...tehehhehhehhe..........



Mama..............dah sampai............sambil dgn gigihnyer berusaha untuk bwk masuk umah sekali...dgn harapan dpt bawak msk bilik.....excited giler...........


rayer 2009...huhuhuu

Apa kekdahnyer rayer 2009 br nk citer? Arhgh.......lantak aaa...blog aku...punyer psl la kan...tehehheheh......lgpun aku nk anak2 aku nnt baca setiap peristiwa ptg dlm hdup derang......aku abadikan dlm blog.....(tehehehhe....blog neh bo tahan lama mcm tuh ke? Ntah laa....ilmu IT sgt cetek okeh.......)



Wajah seorang ibu br abis pantang......bulat!!! Huhuhuhu........verangan kat set sofa ala2 mak datin Cik Yah neh.......beli khas sempena Ramadhn oke....i la yg tukang bwk g kedai perabot......tang cat kaler merah2 tuh mmg faveret Cik Yah......ala2 Gong Xi Fat Choi.....



Ken main azab nak pose satu family neh.....Lil Diddy mcm besa laa....taknak tinggal aksi2 ultramen tuh.....yg bby Ian plaks rimas ngn topi bby tuh.....hujung2 mak sorang yg senyum.....tuh pun terkena siku ultramen tiga.....




Time neh bukanlah aku melupakan anakku nan sorang lg ituh...tp dia dah naik hantu tgk uncle Arip main bunga api kt luar.....kagum memanjang.......waktu neh terasa sangat sbb Uncle Haikal takde.....dia tgh belayar di samudera luas...1st time takde dia.....shedih...huhuhuhuhu




Tengok aa......tak abis2.......kejap2 ultramen...kejap2 Ben10......samping purple tidak ditemui...makanyer kaler pink pun bantai je laa......ok gaks kan...ala2 retro colour....tehehehheheheh....