Thursday, January 29, 2009

Adikku Pandai Menari.....Pasti Ngetop!!!

"Adikku pandai menari...menari menghiburkan hati....." Ngetop nyah!!!!! Anak-anak diva mama vouge de vass telah sama-sama menyertai aktiviti menari di majlis hari jadi Lil Irfan nan lalu.....yang pentingnya...mama2 ngetop tuh macam nak layan je kannn lagu R & B ituew.....tetapi memandangkan cuaca terlalu cerah dan tiada sinaran lampu kuning yang malap.....maka hasrat dipendamkan sajork.....eh!...kang tang mana nak sembunyikan 'spare tyre' yang akan turut berdansa sama tuh? Huhuuhuuhu......tengoklah aksi anak2 kami nih.....anak i yang pakai costume Dino kaler hijau ituh okeh....sangat energetic....syabassss mama ucapkan...heheheheh....

video

Tuesday, January 20, 2009

Lil Irfan 1st B'day!

Venue : Mc Donald Taipan USJ, Date : 18 January 2009

Party Theme : Adults ~ blue jeans n white top, Kids ~ costume

Gituew.......jitu-jituan theme 1st b'day lil Irfan kan......disamping mamanya pun tumpang celebrate sekalik sbb tarikh beranak tuh dekat2 jer.......mengenali nyah reen yang sangat menitikberatkan konsep party dan bagai.....maka mak dengan jitunya mengheret hubby n baby ke OU sehari sebelum......sanggup nihhhh....w/p keadaan diri yang agak2 suam tahap kecergasan nan ado......hasilnyer.....jumpalah costume 'Green Dino' nih......sesuaiiii laa ngn jiwa anak mak yang mengganasss tuh kan.....

Anak i posing manja disamping b'day boy - Lil Irfan the "BEE"......

Cam biasa laa kan.....anak i nih kalu nampak gegirl......mesti nak dekat2 kan.....sedang dalam cubaan untuk usha anak dara Sam.....huhuhuhuhu

Tu diaaaa..................yeaaaaaaaaaaa........kek khas for Lil Irfan yang special.....yummy!

Harusss laaaa ada cup cake kan......untuk mamanya juger.......gerammmmm jeks tengok....very tempting you!!

Mak sekeluarga sedang 'busy' menghabiskan set burger Mc'D....gituew......haruss laaa pulun sepuasnya kan.....heehehhe...nasib laaa....main tombam laaa eden nampaknyer....

Barisan ibu2 yang sentiasa vouge dan semakin sexy dari tahun ketahun.....huhuhuhuhu....(yer ke? Duliks!)

Yang teruna dara....posing!!!! Hehehhhe....motivasi nih.....

Anak i dah tak tahan nk grab kek nan indah ituew okeh......

Ibu2 nan glamers posing depan kek yer.......rapat2 sikit.....heheheh

With the B'day Mom....the 'Bee's Mama'.....auwwwww!

Bersungguh2 meniup lilin nan ado......

Akhirnya 'rumput' inih menjadi santapanku.........lama dah aim yang nih!!! Sodappppppp.....party hari tuew berakhir hingga 6 ptg...biasalah kan...kalau ibu2 vouge dah berjumpa...harus laaa tak duliks masa dan ketika...huhuhuhu......lama juger tak gather2 cam nih.....haruss la berbagai gossip menjadi agenda utama.....disamping sangat kagum ngn Sam yang maintain slim w/p dah ade 3 anak...meletups! Bila jumpa lagih pasnih.....siapalah plaks yang bertambah nanti? Hehehehheh.....heppy b'day Lil Irfan n Nyah Reen......what a wonderful party!! ;-)

Sunday, January 18, 2009

Taj Mahal Di Mataku..............

Waktu tiba di Indra Ghandi Airport, Delhi.......perasaan mak dah bercampur-baur.......antara rindu dan kesyahduan yang teramat sangat pada insan tersayang di Malaysia....maklumlah....perasaan seorang ibu.....hanya yang melalui akan memahami......tambahan pula, h/p i problem...battery flat......i lupa nk bawak universal adapter.........Celcom plaks bar phone line sbb teknikal problems lagi.....bertambah sayu dan syahdu sbb tak dapat nk contact hubby n baby kat M'sia.....w/p India suppose to be very advanced in IT, but it's useless without the adapter to re-charge the battery laptop.....cafe cyber? I don dare to come in.......sorry to say, there is alot of people waiting to take advantage on foreigner here...got 2 b very carefull!!

After a very tight schedule, we are invited to a dinner........at one of the colonial building in the centre of Delhi city...at this moment....i'm already have no appetite to eat......the weather become colder...it's reach 8-6 degree at nite....freezing.......talking about shopping....everything is quite expensive compared to the quality....for me, it's not really worth to buy anything here...plus the sad panorama around the town....there is alot of homeless people here n there.....looking at their struggle life already making me strees enough....we are not really interested to travel anywhere without the advise/ companion of their goverment officer.........during the second day in Delhi, we really depend on internal spirit to move on.......plus my weak body due to the morning sickness....maybe we are too lucky to live in Malaysia.......i start to wonder how can Indian movie potray such a wonderful lifestyle....with their true society life is really sad to see.....

Anyway, i appreciate the way they welcome us here.......as usual....i'm the only women around the table.....feeling so 'special'...

On one of the day, after having a quick visit to Kurushetra Science Centre, we have been guided to one of the historical building around the neighbourhood........the castle was build by the eldest son of Shah Jahan.....the villagers are majority Muslim.....i can see the village house here looks more clean n organize....sememangnya Islam itu indah dan bersih...

Di pintu masuk........satu pendakian...

Centre courtyard......simple, green n nice..........

At the roof area........outside is the huge area of open park.......at tis time....the wind blow quite strong....blew away for a while my stress feeling.....this beautiful Islamic monuments really give me a relaxing moment to enjoy........

At one of the 'Menara Tinjau'..........Kunjungan hari itu diakhiri dengan perasaan sayu.....mengenangkan bangunan tinggalan kegemilangan Islam ini bukan lagi di tangan orang Muslim........ku tinggakan satu-satunya persekitaran kampung Islam yang damai di Pinggiran Kurushetra ini dengan penuh rasa syahdu.........

Hari terakhir di rancang untuk melawat Taj Mahal.....one of seven wonders in the world.........dari Delhi, perjalanan mengambil masa hampir 5 jam dengan menaiki kereta......sepanjang perjalanan....agak mencabar, kerana lebuhraya yang dilalui tidaklah sebegitu selesa seperti di negara kita.....i sleep all the way.....

Terlalu banyak charge yang dikenakan.........parking kereta di satu tempat khas.....kemudian untuk ke pintu masuk, boleh memilih naik kuda, unta, beca, motor roda tiga, kereta, van atau berjalan kaki sejauh 1 km.........we choose the van.......(bayar lagih).....at the entrace door....foreigner kena charge lebih kurang 800 Rupee....(bersamaan RM 78).....whatever laa....memang buat duit betul keraajaan India pada bangunan nih......security check agak ketat..tak boleh bawak apa2 barang...especially makanan, kecuali air dan kamera.....huhuhuhu...kamera pun kena charge okeh........amik ko!

Masuk sahaja ke pintu gerbangnya.....mak terpana dengan senibina Islam yang sangat klasik....betapa telitinya mereka yang mementingkan kesempurnaan.........

Di kiri dan kanan bangunan utama, terdapat masjid dan rumah persingahan seperti hotel untuk golongan di Raja dan kerabat di Raja pada zaman pemerintahan Shah Jahan yang mahu melawat kubur isterinya, Mumtaz...agar mereka dapat sama-sama berkumpul dan berdoa untuk kesejahteraan arwah isteri tercinta.........Mumtaz meninggal dunia semasa melahirkan anaknya yang ke 12. Dek kerana terlalu sedih dengan kehilangan Mumtaz, Shah Jahan membina Taj Mahal sebagai memorial kubur isterinya....diberitakan dari 12 orang anaknya, hanya 7 orang yang hidup dan membesar hingga dewasa. Selebihnya meninggal dunia semasa kecil.

Salah satu bangunan tempat bala tentera berkawal di sekeliling Taj Mahal........

Berlatarbelakangkan bangunan utama Taj Mahal...di sanalah kubur sebenar Mumtaz disemadikan...terdapat banyak bilik dan tingkat....yang paling bawah adalah tempat bersemadinya permaisuri....manakala binaan lain lebih merupakan masjid atau tempat beribadah....di beritakan Shah Jahan banyak menghabiskan masa beribadah dan mengingati permaisurinya di sini...sebelum dia jatuh sakit dan di penjarakan oleh salah satu anaknya sendiri yang berebut kuasa.........

Selepas kematian Shah Jahan, hanya 5 keturunan yang masih menguasai Taj Mahal dan empayar pemerintahan Islam di India dengan pusat pemerintahan bertumpu di Delhi. Namun selepas kedatangan Inggeris, kejatuhan mula berlaku. Sehinggalah keturunan yang terakhir di tawan oleh Inggeris dan dibuang negeri ke Burma....sehingga India mencapai kemerdekaan pada 1947, Inggeris melakukan dasar pecah dan perintahnya. Penduduk yang beragama Islam di halau ke satu negeri yang kini dikenali sebagai Pakistan....manakala yang lain menjadi rakyat India....difahamkan sebenarnya Taj Mahal adalah warisan senibina Islam untuk orang2 keturunan Pakistan...namun kini bukan lagi milik Muslim.....sad to know...but that's the reality........

Taj Mahal dan kisah syahdunya aku tinggalkan...........malam itu penerbangan MAS 911 jam 11.30 mlm menunggu......kerinduan pada hubby n baby tak terbendung oleh kata-kata......ketibaan di KLIA awal pagi tu dirasakan sangat syahdu.....hubby menunggu penuh debaran...tak boleh tido malam katanya...kalau mama tak muncul pagi tu....tempat pertama yang akan ditujunya adalah wisma Putra...Al-hamdulillah, selamat mendarat jam 7.00 pagi....nampak sahaja kelibat hubby, rasa sedih plak......hubby tarik dan peluk mama.....rasa rindu dan lega sangat sbb selamat sampai........