Wednesday, July 30, 2008

I'm Yours - Jason Mraz

Well you done done me and you bet I felt it
I tried to be chill but you're so hot that I melted
I fell right through the cracks and now I'm trying to get back
Before the cool done run out
I'll be giving it my bestest
Nothing's going to stop me but divine intervention
I reckon it's again my turn to win some or learn some
But I won't hesitate no more, no more
It cannot wait, I'm yours
Well open up your mind and see like me
Open up your plans and damn you're free
Look into your heart and you'll find love love love love
Listen to the music of the moment people dance and sing
We're just one big family
And It's our God-forsaken right to be loved love loved love loved
So, I won't hesitate no more, no more
It cannot wait I'm sure
There's no need to complicate
Our time is short
This is our fate, I'm yours
Scooch closer dear and i will nibble your ear
I've been spending way too long checking my tongue in the mirror
And bending over backwards just to try to see it clearer
But my breath fogged up the glass
And so I drew a new face and i laughed
I guess what i'll be saying is there ain't no better reason
To rid yourself of vanity and just go with the seasons
It's what we aim to do
Our name is our virtue
But i won't hesitate no more, no more
It cannot wait I'm yours
Well open up your mind and see like me
Open up your plans and damn you're free
Look into your heart and you'll find the sky is yours
No please, don't complicate
Our time is short
This is our fate, I'm yours

video

Riadah Yg Adik Suker

Adik paling suker kalau g mandi air terjun bila balik kg Mak i kat Kluang, Johor. Tempat nih best sangat....dekat je dengan umah mak....redup dan sejuk......sbb di kaki gunung Belumut...tak ramai yang tahu tempat nih..so, masih terpelihara kebersihan dan keasliannya....

Peh!! Adik tembam giler masa nih.....masa nih adik baru masuk 4 bulan

Emmmmwaaaa......main cicah-cicah air yang sejukkkkk itu......

Papa dah macam-macam gaya swimming ada.....kuak lentang....kupu-kupu.....jakunnnn tengok air free yang jernih...ihihihihih.....

Kalu letak kat buaian nih....memang adik suker...tapi tak boleh biar sosorang.....nanti jatuh.....sbb adik tak pandai duduk diam....jadik....papanya kena pegang sambil layan main buai sekali...harusss laa papa berangan sambil mama kena tolak kan.......'aku nak kawen dengan anak raja.......tapi dapat anak Pak Daud'....kui..kui..

Peh!!! Syok woooo........men menda nih.....lama dah tak menceburi bidang taman permainan nih....raso mudo laks.......lagi papa.......tak jongket pun.....hihihiiihi

Lagi satu......anak mama nih mmg suker pantai......kalau nangis tak renti-renti tuh.....mama pun ajak laa papa g lepak tepi pantai......nih masa adik umur 6 bulan......siap pakai sarung tangan....takut sejuk kata papanya....yer kan je laaa.....mamat sebelah tuh Uncle Haikal...yang selalu disalah anggapkan sebagai bf i.......kui....kui......kui.....

Mungkin sebab musabab anak mama suker sangat dengan pantai kerana mamanya masa mengandung banyak mengidam nak bau laut....hehhehehhe....murahan jeks kan.....nih kat Terengganu masa attend wedding nyah Reen ......masa mengandung 6 bulan....perut sangat kecil okeh.....ramai yang tak percaya......sampai hubby i pun risau takut baby tak besar.....hihihii....teknik tahan nafas tuh.....

First Time Main Pasir

Peh.......bukan main heppy anak mama nih...dapat peluang yang jarang di benarkan.....main pasir.....heheheh....umah mak mertua i dekat ngn pantai kelebang tuh.....ada laa tempat riadah tepian pantai gituew....tapi kalau orang lain..mesti tak bagi baby kena tanah kan...sbb kotor ye tak? Tapi i terbaca buku child psicology......the best moments for our baby to explore is about the environment they live (3 element - water, earth & fire) and getting to know themself! They will just love to explore & learn about all these elements.......being a science people...of coz....i like to experiment kan.....hehhehe...memang sungguh leka anak mama bermain, menyentuh dan menguis-nguis pasir-pasiran ituh.....gumbira tak terkata dia.....siap jerit satu pantai Kelebang dengar...heeheheheh......hubby i geramm jeks sbb tak tahan tgk tangan mongel anak dia penuh pasir....relax aa papa......nanti mama rendam adik mandi kasi bersih berkilat...hehehehheh

Nengok tuh......orang dah nak balik pun dia tak duliks!!! Yang pastinya anak mama heppy sesangat hari tuh....nanti kiter g lagi yer sayang.......

Friday, July 25, 2008

Memanjakan diri..........

Penat lelah menghadapi kerja di pejabat, karenah pengunjung, ragam mereka-mereka di pejabat, rutin harian sebagai isteri dan ibu yang mithali (ceh!! perasaan gituew).......terasa betapa indahnya kalau dapat ku lepaskan keletihan ini barang sesaat dua......melegakan fikiran....memanjakan diri dengan urutan dan bau aroma terapi yang mendamaikan perasaan...dengan alunan muzik lembut yang menenangkan jiwa dan sanubari.......Lantas dengan segera ku hubungi Embun Day Spa di Plaza Mont Kiara........tempat aku dan hubby sering berdua-duaan dalam couple suite sambil berspa berdua.....(anak hantar nursery jaga okeh.....sesekali nak gaks dating kan....)...Luckily tak ramai orang n available....i ajak huby...tapi dia busy laks.....so i pun layan laa berspa sambil berangan sorang-sorang......sempat lagiks....kui..kui....

Kedamaian mengalu-alukan kedatangan....

Sesegar kuntuman seroja...seharum kelopak mawar...

Reez's Wedding

Akhir-akhir nih banyak juger minggu kawen-kawen kan. Last week i attend a very special wedding....Siti Rizwana - a sweet Indian Muslim Wedding. First time i tgk nih.....very unique. Berlansung di Dewan Shah Alam.....depa takdak sanding-sanding, mempelai datang di arak dengan kereta mewah.....then, menuju ke meja bersantap yang dihias indah.....kemudian ada slot ala-ala drama swasta gituew (ala....cam dalam cerita 'SEPI' tuh...) yang menceritakan bibit-bibit percintaan mempelai.....speach by the parents di iringi air mata bahagia keluarga......(eh! sama lagi kan?)....then, upacara memotong kek kahwin di iringi lagu tema 'Mohabbatein Movie'.... korang ingat tak filem hindi yang top tuh? Sempat lagi mak berangan sekejap ingat jaman-jaman students......hiks! Akhir sekali, sesi bersalaman dengan mempelai sambil kalau nak bagi hadiah atau 'salam keruk'..... ;-0

Jeng...jeng.....ni laa pasangan mempelai.....ala-ala hindustanhe......kabarnya baju pengantin di tempah khas dari Dubai okeh......aiyooooo.....

Nih biasalah hubby i kan......very the Y.B. laks hari tuh.....layan batiks...hehehehe..i ler yang suruh...maklumlah.....katanya ade VVIP gituew.....haruslah smart formal kan...

Nih biasalah kan......mama glamers ngn kebaya nyonya.....kaler tuh mmg sengaja hijau apple okeh....tang kain baru ade matching ngn batik papa.....takde laaa boria sgt kan...(padahal nak sedapkan hati sebab tak sedondon......taktik lama... ;-o)

Dalam keta anak mama sibuk ngn kasutnya......apa-apalah nak....asalkan ko diam....

Malam tuh....anak mama demam panas!!! Panik mama...tak penah high fever camnih.....tetiba lembik jeks.....tak ligat cam selalu......pastuh manja sangat nak mama duduk dekat je......sib baik ada Tom-tom Baks......bolehlah jadi penglibur lara....menjelang pagi...adik mula meragam.....tido pun tak lena...every 1 hour dia akan bangun....minum susu habis muntah......mama tak bo tunggu lagi......ajak papa bawak adik g paediatrician......doc kata adik kena demam virus.....huhuuhuu.....kesian anak mama....doc nasihatkan adik jgn di bawa ke tempat yang terlalu crowded.......sbb adik fragile n vr sensitive.....mayb due to premature delivery......pasnih....mama kena hati-hati.......i promise yer sayang......

mama tunggu adik betul-betul dah sihat...baru mama naik kerja......seminggu adik demam n mama amik cuti hampir 5 hari.....sib baik dapat boss yang sgt memahami n mama pun kija gomen.....kalau private mmg jgn harap laa kan.....bila dah sihat....adik ligat balik macam biasa.....tempat pertama yang dia tuju adalah - peti sejuk......adei.......penat mama kejar intan payung sorang nih satu umah......

Saturday, July 19, 2008

Ronda-Ronda Kota Melaka

"Ma....jom! Kemas...kiter balik Melaka, makan durian, manggis, rambutan........." kata hubby ku di petang yang hening balik dari kerja.......huk alaa......mengidam laks hubby i nih......sebagai isteri yang solehah....mak pun rembat laa apa-apa baju yg patut.....ZZZZoomm.....kami membelah kepekatan malam menuju ke Melaka.....rumah ibu mertuaku.......

Setelah pagi, petang, siang, malam pulun buah.....rasa meregang jeks peruts nih okeh....tak hingat! Demi nak menghilangkan rasa bersalah...disamping tujuan utama nak cariks baju kebaya nyonya untuk wedding Ridz next weekend......i pun ayat laa hubby g ronda-ronda Kota Melaka yang cuma 1/2 jam sahaja okeh dari umah dia.......sempat laaa mak berangan sebagai pelancong kat bandar Hilir kan......keji aja......(bak kata Jal).....layan.....

Nih...konon-konon teknik cameraman untuk pos kad yer.....hihihihi.....dapat snap imej papa dari posisi belakang....

Anak mama kena flu laks balik jek.....nih mesti sbb mamanya tak sdar diri bershopingan window.....anak dah melalak penat pun tak hirau...hiksss......sadis sungguh....sampai hari nih adik masih tak berapa okeh.....nih wajah seorang mama yang rasa bersalah sbb pentingkan dirik nih.....sowi....sayang....

Flat terus anak mama......orang kecik tapi bantal penuh okeh......disamping tak lupa sapu tangan untuk adik 'layan'.........entah tak tahu naper....gaknya masa baby dulu...selalu pegang jari i kot masa tido....sayang anak mama...intan payung....

Wednesday, July 9, 2008

Renungan

HARGA SEBUAH KEHIDUPAN

Seorang gadis buta membenci dirinya sendiri kerana kekurangannya itu. Tidak hanya terhadap dirinya sendiri, bahkan terhadap semua orang kecuali kekasihnya seorang. Kekasihnya selalu berada disisi untuk menemani dan menghiburkannya. Dia menyatakan impian akan berkahwin dengan kekasihnya itu hanya jika dia boleh melihat dunia....agar dirinya tidak menyusahkan sesiapa.
Suatu hari, seseorang telah mendermakan sepasang mata kepadanya sehingga dia dapat melihat segala, termasuklah kekasih yang amat mencintainya. Kekasihnya bertanya dengan tenang dan penuh kasih sayang, "Sekarang telah terpenuhlah impianmu untuk melihat dunia & isinya....Sudikah kamu mengahwiniku?" Gadis itu tergamam apabila melihat bahawa kekasihnya juga seorang yang buta. Dia tidak dapat menerima keadaan sebegitu lagi lantas menolak untuk berkahwin dengannya. Kekasihnya pergi dengan hampa dan linangan air mata, sambil meninggalkan sepucuk surat singkat kepada gadis itu, "Sayangku, jagalah baik-baik mataku yang memenuhi impianmu dengan seikhlas kasih dan sayangku"

Kisah di atas memperlihatkan bagaimana mudahnya fikiran manusia berubah apabila status dalam hidupnya berubah. Hanya sedikit orang yang ingat bagaimana keadaan hidup sebelumnya dan lebih sedikit lagi yang ingat terhadap siapa harus dia berterima kasih kerana telah sekian lama bersama dan menumpang berteduh dimasa yang paling menyakitkan

HIDUP INI ANUGERAH ILAHI
  • Hari ini sebelum engkau berfikir untuk mengucapkan kata-kata kasar - Ingatlah akan seseorang yang tidak boleh berkata-kata
  • Sebelum engkau mengeluh mengenai cita rasa makananmu - Ingatlah akan seseorang yang tidak punya apapun untuk dimakan
  • Sebelum engkau mengeluh tentang suami atau isterimu - Ingatlah akan seseorang yang menangis kepada Tuhan meminta pasangan hidup
  • Hari ini sebelum engkau mengeluh tentang hidupmu - Ingatlah akan seseorang yang masih berjuang hingga ke penghujung hayatnya
  • Sebelum engkau mengeluh tentang anak-anakmu - Ingatlah akan seseorang yang begitu mengharapkan kehadiran seorang anak, tetapi tidak mendapatnya
  • Sebelum engkau bertengkar kerana rumahmu yang kotor, dan tidak ada yang membersihkan atau menyapu lantai - Ingatlah akan orang merempat yang tinggal di jalanan
  • Sebelum merengek kerana harus memandu terlalu jauh - Ingatlah akan sesorang yang terpaksa berjalan kaki untuk menempuh jarak yang sama
  • Dan ketika engkau letih dan mengeluh tentang pekerjaanmu - Ingatlah akan para pengangur, orang cacat dan mereka yang menginginkan pekerjaanmu
  • Sebelum engkau menuding atau menyalahkan orang lain - Ingatlah bahawa tidak ada seorang pun yang tidak berdosa dan kita harus menghadapi pengadilanNya
  • Dan ketika beban hidup kelihatannya akan menjatuhkanmu - Pasanglah senyuman di wajahmu dan berterima kasihlah pada Tuhan kerana engkau masih hidup dan ada di dunia ini
  • Hidup adalah anugerah, jalanilah, nikmatilah, hiasilah dan hargailah......
NIKMATI & HARGAI SETIAP SAAT DALAM HIDUPMU, KERANA MUNGKIN IA TIDAK AKAN BERULANG LAGI!

Tuesday, July 8, 2008

Wedding weekend

Weekend lepas penuh dengan acara 'rewang' kenduri kawen....my hubby nyer cousin kawen....ada dua pengantin gitue...akak ngn adiknyer....kiranya ada dua pengantin atas satu pelamin laaa...huuhuhuh....macam tau jeks....penah ke nyah? 'Jawapannya selepas ini'....kata Jalaludin Hassan....layannnnnnn........

Bzzzz....the flower girlsss..

HOpppsssssssssss!!! The 'tol guards' ready for collections...hureeeyyyyyy!!!

Nih kire tak puas hati sbb bayaran 'tol' kena discounts....ehehehehheh

Pasangan pengantin No.1

Pasangan pengantin No.2.....very the blue nampakkkkkk......hihihihihi

Ramai anak yer kak? Yo laaaa tuh....anak i yang the blue colour je yer...yang len tuh anak buah....hiks!

The nite event - "Joget Lambak......Mari Berjoget...." kata Adam AF.......

Mama penonton jeks okeh......retired dah......huhuuhu

Nih laaaa yang tak tahaannnnnn......adik memang....semua dia punyer.....tak feduliks!!

Papa yang sangat sabar melayan karenah anaknya yang ultramen & superman nih....sabor je laa....

Heppppp!!!!!! Itu munga telur penantin punyer!!! Mama babab nantie....

Agaknya kalau dapat girlsssss macam nih....sopan jeks kan.....ala-ala very the good one......comellll sangat kan..? Baju pun manyak canteeekkkkk sangat.......untuk Nyah Reen.... teruskan usaha murni untuk menambah bilangan! Aku sokong 100% dari belakang....hehhehehhehe.......

Monday, July 7, 2008

Anak Mama Dah Bole Jalan! Yahooo!

Anak mak dah boleh jalan....Yahoo!!! Sorry laa koreng.....over sikit....macam laa anak orang len tak bole jalan gaks kan? tapi nak excited gaks....bukannya aper...mak macam dah nak kering taik telinga...kalu balik kg..asyik2 tanya anak mak dah boleh jalan ke blom...... ;-( ada kaa.... pastuh nak bandingkan ngn anak masing-masing yg dah pandei berlari laaa...apa laa....depa nih macam tak paham jeks kan.....anak i tuh dah laa lahir kureng sebulan.....pastuh anak depa tuh dak setahun 3-4 bulan.....anak i nih...baru setahun 1 bulan.....kalau tolak lagi sebulan yang tak cukup tuh....baru jeks genap setahun....memang laaa......mana bo sama ngn anak derang yg dah tua bb bulan tuh kan? EEEEeeeeeeeeeeeeeeee....geram...anyway, anak mama tak menghampakan mama dengn aksi-aksi cutenya.........yg penting anak mama sihat dan membesar dengan normal...sayanggggggggg anak mama....

video

Mak Long!!!! Diddy dah boleh jalan...hihihihi......

Wednesday, July 2, 2008

Fear factor!!

What do u think guys? i tengok pun kecut perut jeks.....anak mama mmg real fear factor kalau dengan baloon....memang jahanam dikerjakannya......walla.....

video

Nih masa balik kg kat johor.....risau sungguh Mak Tuknya tengok aksi stunt nih....tapi at last...baloon tuh meletup....adik selamba jek.....kitaoreng yang terlompat-lompat...siap jerit plus melatah....adik plak yang cam pelik tengok kita oreng....layannnnnn.......

Anakku yang dirindu Mak Tuknyaa.....

Rasa-rasanya dah dekat 2 bulan tak balik johor kan? Patutlah Mak tuk ia dah rindu.....last time balik anak mama belum pandai jalan...lepas nih mesti surprise kuar keta jek...terkedek-kedek lariks...hehehhehehh..mesti semua2 terkezut...kuang--kuang..

video

Haaaaaaaa......nih sekarang kalu jalan jauh....memang i automatik tukar jadik Mak Datin dok kat belakang yer....bukannya haper....anak mak yang tahap superman , ultramen nih......akan berebut stereng kete ngn papa dia kalu dok kat depan....tuh belom lagi tambah aksi-aksi nak tarik hand break, tekan-tekan segala button yang ada....adehh......

Aktiviti Weekend Nan Lalu

Sempena cuti sabtu.....mama lak kena bertugas sebagai pegawai 'overall incharge'........disebabkan PSN nih ala-ala Petrosains gitue kan...ada exhibition galleries....terpaksalah para officer take turn incharge.........mak pun terfikir...lunch time leh amik adik.....bawak ronda-ronda galeri gituew...dalam keta...adik busy main 'bebeh'nya...sambil mulut becok cakap ntah apa-apa....plus tersenget-senget nak tutup botol susunya hingga berjaya......suke ati laa adik....

Adik macam kontrol ensem kat depan dinosour walaupun macam takut jek kan......tenok gigi ia tuh....gigit adik.....hehehhhe

Terbenam anak mama dalam lautan boooolaaaaa...kuang-kuang..

Diddy posing heppy giler kat kawasan 'little explorer' nih...sampai laa ada segerombolan bebudak dari keluarga besar yang takde sivik..men-men baling bola sampai tak nampak anak aku nan comel nih....pastuh tolak-menolak.....gerammmm sangat....so, kiter oreng berpindah ke seksyen len..malas nak layan bebudak takde adap sopan...tak tau nak hormat oreng...

Adi leka men kuda nih sampei petang.........

Last sekali, masuk je keta...duduk kat baby seat...terus zzzzzzzzz.....

Tuesday, July 1, 2008

Hari penuh kerisauan di dada....

Bunyiknya macam serius jek kan? Mau taknya.....Wei kengkawan.....nih memang kerisauan tahap Banjaran Himalaya nih!! Dua tiga arih nih...ken main eppy jek mak melantak tau....dah le tak buat acara masak memasak sangat...semua menapau jek....ala-ala yang lemak bersari lak tuh....pizza..cup cake..coklat cake....chezee wegges...uwaaaaaa....tambah lak ngn kenny rogers....manhattan....uwaaaa........mak dah gemuk nyah!!!!! tadi ade budak kat opis dah tegur....katanya i macam nampak 'sihat' gitue...nak cover punya pasal.....mak terus kata...'bahagia....abang sayang...' padahal dalam hati....menyumpah!! bengang........hua..hua..... dah laa tadi pagi g Parlimen....kekonon pakai kebaya kan...perasan vouge la tuh....patut laa mak rasa pijak karpet kat conference room tuh macam terbenam lebih jek...uwaaa!!!! Siapa yang bersalah nih? 'Lu pikirlah sendiri'...kata Nabil.......oleh yang demikian....mulai esok....(tetap tak kira ari nih.....sbb td br makan Mc'd, brp!) mak ingat nk posha laa.....lagipun posha dah nak dekat kan... korang2 dah ganti ke blom? Jom laaa........ramai-ramai kita bersatu padu......ala-ala reramai baru semangat nih! Nyah Reen selain poco-poco takde aktiviti len ke? jom jogging ke....hangkat berat ke......risau satu alam nih.......kuang-kuang kuang..............