Friday, June 27, 2008

Today's Dinner

Arih nih....mama rasa lesu jek....agak2 penat laaaa....rasanya tak larat laa kalu nak acara masak memasak kan....while driving back home...mama terfikir betapa sedapnya kalu dapat mamam ikan stim kan....plus vege and fresh juice....walla.....trus jek call papa....mintak tulun siapkan susu diddy & etc......Lepas amik adik.....terus g restaurant tu.....yummy!

Anak mama jadik mat 'pooh bear' plak...cibuk ia nak bawak gak bear tuh...suke ati adik laaa...

Terpaksa bubuh 'pooh & bottle' kat tepi meja....ala-ala mcm deco lak kan? haruss bottle tuh pun satu set 'pooh' kan......hiks..

Sejak dah mula boleh jenjalan nih...adik lagi tak bo diam....terpaksalah mama & papa gilir-gilir makan & bawak adik ronda satu restaurant....yer laa....adik tak balance sgt lagi...nak kena pimpim.....kalau tak.....bila jatuh terduduk jek...dia taram terus merangkak...ke main laju lagiik.....adei adik.....jangan bagi mama shame2 ye.....behave....

Ex Charlies Angle's Masuk Spital!

Cam tak cayer jek kan? One of my besh pren yg merangkap bintang filem Hati Malaya & Ex Charlie's Angle nih masuk spital....ingat lagi lawak hangit kita masa makan kat Manhattan arituh kan......ala-ala nyah Jal mengadu sakit kat bahagian pinggang...pastuh i pun cakap....ntah2 ada diamond kot? heheheheh....sempat lagi nak buat hangit......siap nak tempah satu lagi...heeeeh....sorry...tiada sebarang unsur-unsur khianat dan ilmu hitam di sini yer.....

so, besoknya bila Jal kata yang dia dah kat hospital.......rasa cam mimpi jek....semalam baru ketawa-ketawa macam nak pengsan kan..gosssip2 gitue....hehehe...takpelah....mak doakan kau cepat sembuh nyah..

Cuma yang tersentap tuh.....ala-ala masa b'day anak aku tuh...ko cakap..pasal nak buat majlis tahlil yer? Harusss i pun terus tunduk menginsafi diri nih...

Wajah Jal sejurus sebelum dibedah (nih..harus curik dari blog dia..heehehheh)

Tapi yang paling tragiknya adalah bila mak tengok blog nyah reen hari nih...terlihat sahabatku ini tersenyum kontrol ensen sambil nak mulakan acara makan-makan....harusss nyan Reen ko heret Jal nih...hiks...diberitahu Jal pantang memakan berbagai menu yang sealiran dengan orang beranak.... ;-0 aiyo!! Jamu serapat mau tak? Hehehehe...anyway...i doakan Jal cepat sembuh dan sihat-sihat ceria selalu....free nanti kita jumpa yer....Adios!

Thursday, June 26, 2008

Aksi-Aksi Yang Tak Tahannnn!

ok mama.....adik dah check...takde lipas....

Pernah tengok rabbit green? hehehhehee....nih ada satu......terlepas nih! senang jek nak jaga.....kasik susu botol 5-6 kali satu malam....suka main air, makan nasik, mashed potatoes, roti dan sup carrot......ala-ala jaga kesihatan sangat rabbit hijau nih kan......opss! lagi satu......ia suker sangat cekodok ikan bilis mama dia...huk alaaaa!!!

Kalu nakal sangat..masukkan jer ia dalam 'umah' rotan nih.....pastuh sure dalam 5-6 min ia mintak tulun...sambil buat-buat nangis tak kuar air mata.....

Antara sebab utama Michael Shumacer mengundurkan diri adalah kerana tak tahaaaannnnnnnnnn tengok aksi 'racer' nih laa......koreng tak tau ke? kui..kui...

Nih kira corner baring ngan mulut-mulut sekali muncung 8 depa.....penuh emosi laa katakan....

Ala-ala tunjuk perasaan sbb 'bebeh' nih jalan sempottttt.....pastuh 3-4 pusing dah berenti.....harusss laa 'mamat' yang kat tengkuk tuh tak puas hati kan.....'jalannnnnnn.....'

Ngengggg............mama......adik dah terror.....tak takut pun.....pusing-pusing kg ngn atuk...vrommmmm.......yeah!

Yehaaa!!!!!!!! Adik laaa yang paling terror!! Motor kaler kuning nampak......

EEEEEeeeeeeeeee.....nape tak pecah-pecah balooon nih....

Mama!! Adik tau main sampan-sampan....'Row-row your boat'.......

Bukan adik yang nak dok dalam tudung saji nih......Mouse Red yang ajak...adik ikut jeee....

Kisah Rambut Diddy

Weekend lepas kami takde ke mana-mana.....memang plan nak stay umah jek....ala-ala 'rumahku, syurgaku' la kan....my hubby busy layan keletah anaknya nan sorang tuh...tengok anak mama dah leka..mama pun amik kesempatan g mandi sebaldi dua...heehhehe....kuar je bilik air, laaaa.........anak mama dah habis batery lak.......tertido kat sofa ngan papa dia sekali....ingat nak g gunting rambut dia....dah ramai yang komplen...rambut adik dah panjang...sampai masuk dalam telinga...kekadang mama tengok adik korek-korek telinga..gatal yer sayang...sian dia.....

Aftr adik bangun, mama terus siapkan dia untuk ke kedai gunting rambut... Papa dengan bangganya mencadangkan satu kedai baru kat Kampung Subang. Sampai jek, dengan steadynya papa pun letak adik kat ribanya....awal-awal lg adik cam dah tak berkenan sangat ngn tukang gunting tuh.....muke garang kot.........dengar jek bunyi 'penyodok' rambut tu...terus adik melaung sekuat hatinya.....adei......terpaksalah mama mengambil alih peranan papa.....pujuk adik...dukung dia...then, gunting sambil berdiri.....dengan keadaan yang havouk macam tu...lagi laa adik rimas....pusing kiri kanan.....akibatnya...habis cam tokak jek bahagian belakang......gerammmmmmmmmm!!!!! memang Atuk kat kluang jek yang terror handle adik kan...kalau potong rambut, siap boleh bikin jambul kat depan.....pro gitue.........

Anak mama menghalang dari gambarnya yang tak komersial dirakamkan.....hiks!

Anak mama protes tak puas hati dengan gaya rambut baru ala ramboo.....tak encem katanya!

Cubaan mama untuk merakamkan bahagian belakang rambut adik yang ala-ala kena gigit tikus berjaya!! (setelah adik leka nak kutip semut kat lantai...)

Untuk menghilangkan kebengangan adik...mama & papa bawak adik g taman tepi tasik kat Kota Damansara...kesempatan yang ada diambil oleh papa untuk berjongging seround dua.....risau katanya....ala-ala dah 'ROY' gitue.....Oops!!! Mama juga ambil peluang yang ada untuk traine adik berjalan......gumbira sungguh dia....sambil menjerit-jerit panggil nama papanya.......kiranya mak pun berpeluh juger la nyah.....layan anak yang boleh tahan ligatnya....

Adik amik peluang test stereng keta mama.....okeh tak?

Wednesday, June 25, 2008

A better day...

Ala-ala langit takkan selalu mendung kan......bila awan dah berarak pergi..mestilah sang suria menyinar lagi......Wei! Korang paham ke maksud tersirat nih? Motipppppp? (Bak kata Nyah Reen gitue)..... Lu Pikirlah sendiri......(Nabil lak jawab)......Layann.............korang tengok traffic light kat simpang masuk umah eden nih......nampak smooth je kan......memang mak suka nyah kalau traffic light nih rosak......lagi aman damai je lalu lintas....kalau traffic light nih function....lagi lintang pukang...jem ken main panjang.....tu laa.....sometimes things get better when we just let it be as usual without any complicated changes....only then people will understand.....anyway...life is already complicated enough rite?

Ala-ala garang ke muka tuh? Ok la kot.....getting better & cooler than yesterday...agaknya nak kena g cuti-cuti Malaysia kot.....hmmmmm.......Pah Lah tak bagi bonus ke kat kami tahun nih yer? :-0

Am i Stress?

Did I? Am i really in stress lately? But why? Work? Life? Inbalance hormone/ chemical?Arghhhhh..........how do i know why...i'm not a doc lol! Well....hidup tak selalunya indah...ada kala suka dan duka....is it? Is it? Yer laa kot.......

Monday, June 23, 2008

Alahai Anakku...........

'You are my sunshine.....my only sunshine.....you make me happy...when sky are grey....you never know dear..how much i love you..please don't take my sunshine away.....'

Alahai anak mama sorang nih.......ia buat macam-macam perangai tau.....entah apa aktiviti dia kat taska tuh...siap buat-buat meniarap atas lantai....cam berenang kuat lentang lak.....pastuh dengar je lagu tema kartoon 'Kampung Boy'...terus bangun, bukak step.....dance gitue....nanti kalau ada kesempatan i rakam yer...

Hari nih anak mama macam merajuk je masa mama amik dia.....taknak tengok muka mama...agaknya tak puas hati sebab bangun je....mama dah g kija...papa yang handle adik akhir-akhir nih.....sian dia..

Mama rasa penat hari nih, so tapau Mc'D jek........tak dilupakan bubur ayam untuk anak mama....nampak mama bukak plastik Mc'D...terus adik senyum... Mammammm katanya....banyak gaks adik mamam...sampai sedawa kuat sangat...siap 'tut' sekali..cih! adik...bucuk.....bila dah re-charge bateri, terus adik kejar kotak mainannya...habis....tunggang terbalik....suka hati laa adik.....layannnnnnnnn..

Tengok tuh.....habih nonggeng bear tuh disumbatnya kat bawah seat keta dia.....ganasssss

Tetiba....krekkkkk.........arghhhhhh.......lega papa dah balik......berlari dia ke pintu sambut papa dia balik......Adei..tak larat nak layan anak papa nih.....lasakkkkkk...siap ada ke dia nak menguling-guling je ngn mama......pastuh, kejap-kejap nak bukak fridge...penat lari kejar dia satu umah.....lepas mandi..mama serahkan syif seterusnya kepada papa dia......melekek-lekek ketawa...entah apa-apa dia wat ngn papa dia.....suka ati koreng laa.....

Friday, June 20, 2008

Heppy Father's Day

Semalam i masak-masak kat umah......my hubby balik lambat cikit...so, after kemas-kemas umah lepas Diddy mama sepahkan semua Lego dia......i pun setup laaa meja makan....

Tadi ada singgah kat kedai kek....mulanya nak beli roti kegemaran jek..tapi bila ternampak sebijik kek yang comel....terasa sangat sesuuuaaaiiii kalau celebrate father's day untuk papa kan.... ehhehehe.....kira ok la kan...w/p father's day dah lepas......kira lom expired lagi laaa sbb try tgk promotion kat shopping complex tuh.....banyak lagi pakej father's day yang masih available..........hiks!

Nak jadikkan cerita, i pun konon-konon nk bagi surprise laa kat hubby i...taktiknya adalah susun kek ini dicelah-celah lauk-pauk yang ada dan tutup ngn tudung saji......cam murahan jek kan taktik nih...tak pelah....last minute punya.....;-).... tengah berangan-berangan adjust allignment kek tuh supaya muat atas meja, tetiba terdengar suara anak mama yang tak sabar-sabar nak masuk umah......alamak!!! papa dah sampai!! kelam kabut i buat-buat steady...hehehehhehe

Entah camne gaknya, hubby i nih kata taknak makan dulu plak....hish!!! selalu tudung saji tuh laa yang dia bukak dulu....pesal ari nih tukar plak.....ada orang bgtau ke? Tak mungkinnnnnnnnnnnnnn........so, terpaksalah mak ubah ke plan B. Dimana i buat-buat macam penat dan pegang baby...pastuh cakap yang baby kena bagi mamam...so, mintak tolong hubby amikkan nasik....husband i macam hangin-hangin gak le....sbb bukan main ngagada lagi.....macam laaa kita jek yang penat yer...hehhehehehe....

Bukak jek tudung saji tuh....tetiba jek hubby pun senyum kambing kat i.......'eeeeeeeeeee...ada kek laaaa.....untuk sapa nih? Ada tulis Father's day? Sayanggggg mama.....' Eh! Tentulah......nak sayang siapa lagi kan...??

Tetap nak tiup-tiup gak.....walaupun takde api.....hehehehhe....anak mama tak puas hati sbb papa tak bagi can lansung....hiks..adik kan dah buat b'day 2 kali gitu......

Wednesday, June 18, 2008

Double B'day - versi sahabat, teman & dottttt...

Mungkin tiada kata-kata seindah bahasa selain dari mengucapkan kesyukuran yang tidak terhingga kerana kurniaan Ilahi yang sangat berharga ini.......... Buah hati mama & papa yang menjadi permata menyeri mahligai kami ini telah selamat menyambut ulangtahun setahunnya.......
Seperti baru semalam mama bertarung nyawa 2 hari 3 malam di ICU Hospital Sungai Buluh....Alhamdulillah anak mama sihat dan membesar dengan sihat & cergas!!! W/p masa lahir dulu baby mama tak cukup bulan....
Terima kasih yang tidak terhingga buat teman-teman yang sudi meluangkan masa dan bersusah payah datang bersama keluarga tercinta....semoga perjumpaan keluarga ini menjadi annual activity kita bersama....hiks....ala-ala syahdu plak mak nyah!!!

B'day Boy mama dengan aksi Ultramen tiga!!!

Puehhhhhh!!! Mama tolon baby Siddiq tiup lilin....Anak mama dah gerammmm jek tengok cartoon dinosour atas kek tuh!

Sesi membagi-bagi kek....papa sibuk suruh staf Mc'D carik paper plate..hiks!

Mmmmmm.....dapnya! Sayang papa...b'day boy tak dok diam nak suap gak....

Posing ngn Maskot Mc'D......anak mama gerammmm jek nak tarik idung bulat maskot nih...

Anak mama tak puas hati tak dapat spek hitam maskot.....mama & papa posing jeee..

B'day mama & teman sekuliah, serempit, sedansa...opsss!....nyah reen dan baby boy comelnya-IRFAN HAKIMI.....

B'day Mama ngn Maskot Mc'D.... Diddy geram tgk kaki dia.....nak gigit la tuh!

Bersama nyah reen & sefamily.......steady jek Irfan dalam strolly tuh......good boy!

Nyah Reen cuba melagakan anaknya dengan b'day boy...hiks! Cubaan yang gagal.....hehehe

Barisan Mama Vouge De Vasss!!!

Cakkkk!!! Inilah anak kami.......comel kaaaan.........

Aksi-aksi film star - Jal semasa menerima token of appreciation dari B'day Mama lantaran peranan sbg Gift Organiser yang success!!

Tuesday, June 17, 2008

Double B'day - versi officemate

Adei........letih laa line tenet nih...slowwwww yang teramat....ala-ala berjam nak upload pics..Well.....masa Double B'day arituh, opismate yang sporting dan open minded telah menghadirkan diri.....happy tengok derang datang dengan spouse & anak masing-masing.....rasa aman tidak dikelilingi belenggu 'politik opis' yang tersangatlah membosankan.....tahun depan leh wat lagik...heh....That day, we all happy together-gether join party games & juadah yang ada....sempat juga berdiskusi sedas dua mengenai masa depan masing-masing kat PSN tuh...harap-harap berlakulah perubahan positif...

Aala........manjanya dia ngan mama dia....malu ke baby boy nih?

Along Kak Wan menjadi favaroute Maskot.......sporting jek...tak takut pun dia....cayalah!!!

Suasana gamat dalam party room dgn kehadiran Maskot..hehehheheh..yang bapak budak plak lelebih nih..

Pasangan yang sedang menuju bahagia.....masing-masing bawak buah hati gitu...... Aisyah macam expert jek layan bebudak...bagus laa....blajar-blajar...hiks...

Khairul & family sibuk mamam...hehe...tuh sebenarnya nak suap bini tuh....tapi anak dah nganga dulu.... ;-)

Nih yang bebenornya bapak budak yang nak gambar ngn maskot....tapi cover dukung anak....hiks!

Saturday, June 14, 2008

Belated Double B'day 2008

The beginning of beautiful day on our belated b'day celebration at Mc'D Mutiara Damansara.... The day is so meaningful with the attendence of all my best frens and my sweet officemate....
Kiranya ini adalah sambutan b'day yang kedua laa...hiks....bersama-sama rakan tercinta yang menggamatkan lagi majlis....

A special b'day cake for Siddiq & Mama

A happy mama & papa

B'day boy & mama

Jal : Organiser's b'day gift

B'day Gift for Everyone
Set up by Mc'D Team
TO BE CONTINUE...AHAKS! MY HUBBY AJAK MAMAM SEAFOOD KAT KELANG LAA....JGN LUPA MENGUNJUNGI BLOG KAMI.....PASTI LEBIH HANGAT DENGAN AKSI-AKSI PANASSSSS FROM OUR HONOURABLE GUEST...HIKSS